Triggerpunktbehandling

Akupunktur benyttes ofte i forbindelse med idrettskader og forebygging av idrettskader, men også ved annen type belastning av muskulaturen, feks i forbindelse med kontorarbeid o.l.
Akupunktur benyttes ofte i forbindelse med idrettskader og forebygging av idrettskader, men også ved annen type belastning av muskulaturen, feks i forbindelse med kontorarbeid o.l.

Et triggerpunkt ser ut til å være et hyperirritabelt punkt i muskelen, også kalt for muskelknute. Disse kan gi en smerteutstråling til en annen del av kroppen og hindrer optimal sirkulasjon i muskler og vev. I mange tilfeller kan de være årsak til redusert bevegelighet, smerte og gir betennelsesfølelse (banking, murring, verking, stikking). 

Noen triggerpunkter kan gi smerte i selve årsaksområdet, eller gir en strålesmerte, nummenhet og/eller prikking ut i andre områder enn der årsaken ligger.

Kjært barn har mange navn

På fagspråket innenfor tradisjonell østasiatisk akupunktur, kaller man triggerpunkter for ashipunkter. Nåling av disse er en del av akupunkturbehandlingen du får hos en akupunktør. 

Som mange sikkert vet, er det i dag flere terapeuter som benytter seg av nåler i sin behandling (fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater, osteopater, massører osv.). Behandlingen har fått navn som feks dry needling, tørrnåling, nålebehandling, IMS (intra muskulær stimulering) osv. Mange har gjerne tatt et helgekurs i dette.

Hvis du spør en akupunktør, vil de kunne si at triggerpunktbehandling med nåler bare gjør deler av jobben i mange tilfeller og at god nåleteknikk er viktig. For optimalt resultat, er nåling i spesifikke akupunkturpunkter ofte nødvendig. Flere av triggerpunktene ser også ut til å ligge rundt akupunkturpunktene. God kunnskap og erfaring om akupunktur er derfor nødvendig for å vite hva man faktisk gjør. Ett punkt er feks kjent for å lindre smerter i hodet, ett annet er kjent for å redusere kvalme, ett tredje er kjent for å være beroligende osv. 

Men hva med kunnskap og utdanning?

Det kreves mange års utdanning og trening for å bli en god akupunktør. Det er derfor en fordel å ha solid utdanning i akupunktur uansett hvilken profesjon den enkelte terapeut har når man behandler med nåler. 

Går du til en som er medlem av Akupunkturforeningen, kan du være tryggere på at akupunktøren har en faglig tyngde med en solid utdanning som bygger på gode studier i akupunktur.

Ønsker du å bestille time?