GRAVIDITET OG BARSEL

Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen


Hos oss kan du benytte akupunktur for å redusere omfanget av diverse plager man kan ha, både når du går gravid, og etter fødselen. Også for å sette i gang modningen før fødsel, modningsakupunktur.

Kvalme og oppkast

Et vanlig tegn tidlig i graviditeten, er kvalme. Den kan komme når som helst på døgnet og kan være så ille at man kaster opp mat og drikke. Kvalmen starter ofte 2-4 uker etter at menstruasjonen skulle ha kommet og varer oftest fram til svangerskapsuke 12-14, men noen kan også være kvalm enda lengre. Også gjennom hele svangerskapet.

Akupunktur kan benyttes om du plages med svangerskapskvalme og oppkast. Ingefær-te kan også være til hjelp hos noen gravide.

Forstoppelse

Mange gravide kvinner opplever å ha forstoppelse (også i barsel). Akupunktur kan benyttes for å regulere fordøyelsessystemet, slik at forstoppelse kan unngås.

Halsbrann

Det er vanlig å kjenne halsbrann eller sure oppstøt da man er gravid. Spesielt på slutten da babyen begynner å ta plass i magen. Akupunktur kan benyttes for å dempe dette ubehaget.

Svangerskapskløe

Mange gravide plages med svangerskapskløe. Det kan klø alle steder på kroppen, men også kun spesifikke steder. Ofte er årsaken normale hudforandringer som oppstår i et svangerskap, men det kan også skyldes hudsykdommer og trange galleganger i leveren. Kontroll hos lege vil utelukke alvorlige tilstander. Akupunktur kan bidra med å dempe kløe i hud.

Søvnproblemer

Flere gravide sliter med god søvn, spesielt sent i svangerskapet da magen begynner å komme litt i veien for en behagelig liggestilling. I tillegg til dette er det noen som kjenner seg rastløse eller urolige og har problemer med å sove selv i gode liggestillinger. Akupunktur kan bidra til at den gravide føler seg mer avslappet og om mulig kan bedre søvnkvaliteten.

Rastløse bein

Mange benytter seg av akupunktur mot rastløse bein, også i forbindelse med modningsakupunktur, da problemet ofte oppstår i siste trimester. Les mer om rastløse bein her.

Bekkenløsning

Alle gravide har en fysiologisk bekkenløsning, men ca 20 % av Norges befolkning har smerter i forbindelse med dette, også tidlig i svangerskapet. Smertene sitter vanligvis i bekkenet, fremme ved symfysen, i korsryggen og/eller i sete- og lårmusklene.

Akupunktur kan benyttes for å fremme sirkulasjon og for å lindre smertene bekkenløsningen kan forårsake. Der vi ser det er nødvendig, løsner vi også opp i spenninger i muskulaturen. I revidert utgave av veileder i fødselshjelp 2020 nevnes akupunktur som behandling ved blant annet bekkenleddsmerter. 

Det finnes en egen forening for kvinner med bekkenleddsmerter.


Modning med akupunktur

Modningsakupunktur handler om å gjøre den gravide kvinnen mer forberedt på fødselen, både fysisk og psykisk. Når livmorhalsen er moden, får den en bløtere konsistens slik at fødselskanalen vil begynne å åpne seg. Dette skjer naturlig hos de fleste, men målet med modningsakupunktur er å påvirke prosessen slik at fødselen settes i gang nærmest mulig termindato. Termindato er i svangerskapsuke 40. Jo lenger tid fra termindato den gravide er, desto større er faren for komplikasjoner i svangerskapet og under fødsel. Derfor settes ofte fødselen i gang rundt uke 42 ved hjelp av medikamenter på fødeavdelingen på sykehuset. Jordmødre rapporterer om at kunstige igangsatte fødsler ofte er vanskelige fødsler. Derfor er det ekstra ønskelig å føde før uke 42 på naturlig måte. Akupunktøren setter nåler i spesifikke akupunkturpunkter som skal bidra til å modne livmorhalsen og stimulere til "gode" og effektive rier hos den gravide. Akupunkturpunktene sitter som oftest i armer og ben.

I siste del av svangerskapet er mange kvinner preget av stress og spenninger. Mange gruer seg til fødselen, sover dårlig og er urolige. Akupunktøren vil derfor også ha fokus på å redusere stress og spenninger i behandlingen. Dette gjøres ikke bare med akupunktur, men også med gode samtaler. Denne kombinasjonen fører ofte til at den gravide er mer avslappet fram til fødsel og er bedre forberedt til tiden etter fødsel.

Fra uke 35 er det vanlig å starte med modningsakupunktur, en gang per uke, eventuelt oftere mot slutten. Den gravide skal fortsette å gå til jevnlig kontroll hos sin faste jordmor eller lege fram til fødsel.


Ønsker du å bestille time?