RASTLØSE BEIN/RESTLESS LEGS

Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen

Kvinner og menn med rastløse bein har et påtrengende behov for å bevege beina sine og symptomene forverres ved hvile, men forsvinner ofte ved bevegelse. I følge Foreningen rastløsebein, plages hele 14 % av Norges befolkning med rastløse bein, eller restless legs som det også kalles. Siden problemet primært hverken er en sykdom eller direkte en alvorlig lidelse, vil nok mange tenke at rastløse bein enkelt kan løses gjennom å være aktiv (noe som i utgangspunktet er positivt), men lidelsen kan være veldig plagsom for mange spesielt fordi symptomene opptrer, eller forverres, om kvelden og på natten. Dette vil kunne føre til store søvnvansker som igjen fører til trøtthet, uopplagthet og problemer som kan oppstå ved søvnmangel. Tilstanden er ofte langvarig (kronisk).

Årsak og behandling

Selv om vi ikke vet hva som er direkte årsak til rastløse bein enda, kan det se ut til at det er en nevrologisk tilstand og ofte arvelig. I noen tilfeller kan jernmangel, diabetes, reumatiske sykdommer m.m. føre til rastløse bein og din lege vil da tilby behandling mot denne problemstillingen for å se om det kan hjelpe. Om du går på medikamenter som kan forverre tilstanden, vil din lege se om medikamentet kan seponeres (avsluttes).

Mange gravide kan også være plaget med rastløse bein, spesielt i siste trimester og akupunktur kan være en behandlingsform som mange foretrekker å benytte seg av.

Det finnes medikamenter mot rastløse bein som kan gi symptomlindring hos de fleste, men disse har en del bivirkninger. Enkelte pasienter kan også utvikle forverring eller forsterkning av plagene etter langvarig behandling.

Tips for hva man kan gjøre selv:

  • Bevegelse og aktivitet
  • Massasje og tøyninger av musklene i beina
  • Å unngå kaffe, tobakk og alkohol
  • Varmepakning eller ispose

Akupunktur og rastløse bein

Akupunktur kan være til god hjelp for å lindre og dempe rastløse bein og for å bedre søvnkvalitet. Det anbefales behandling 1-2 ganger ukentlig i 8-10 uker, men det forventes en endring allerede etter de første behandlingene. Mange velger å opprettholde behandlingene for å forebygge videre plager med ukentlig eller sjeldnere behandling.

Ønsker du å bestille time?