DEPRESJON/NEDSTEMTHET

Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen

Forekomsten av depresjon har økt i alle aldersgrupper og i alle vestlige kulturer i de siste 10-15 årene, spesielt lett og middels depresjon. Det finnes flere former for depresjon og årsakene kan være mange.

I korona-pandemien gjorde Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo en undersøkelse som viser en to- til tredobling av symptomer på angst og depresjon under koronakrisen.

Hva er depresjon?

Det finnes ingen bestemt test som viser at man er deprimert, men de fleste føler de ikke er i stand til å takle hverdagen. Hovedsymptomene på depresjon er redusert energi og lyst, en følelse av tristhet og tretthet. Dette skjer ofte i en kombinasjon med at man har søvnproblemer (sover for lite og dårlig, eller sover for mye), dårlig konsentrasjon og vanskeligheter med å fokusere på viktige oppgaver i hverdagen. Apetitten er også ofte påvirket ved at den enten er svekket eller økt.

En depresjon kan måles i grader; fra lett, middels eller alvorlig. Det er viktig at man søker lege slik at diagnosen kan stilles med sikkerhet. Behandlingen vil vanligvis være samtaleterapi og/eller medikamentell behandling. Ved alvorlig depresjon vil også elektrosjokkbehandling være en behandling som legen vil vurdere.

Forskjellige årsaker til depresjon

Selv om årsaken til depresjon kan være mange, er nesten alltid personens selvfølelse og selvtillit svekket. En depresjon kan ofte være utløst av en emosjonell hendelse i livet (samlivsbrudd, tap av mennesker man er glad i, mistet jobben osv), fysisk sykdom og/eller nedsatt stoffskifte.

Akupunktur og lettere psykiske plager

Akupunktur er en trygg behandlingsform for personer med lettere psykiske lidelser og som også kan benyttes selv om man går på medikamentell behandling, og/eller om man går i samtaleterapi med psykolog.

Generelt antas akupunktur å stimulere nervesystemet som kan føre til frigjøring av nevrokjemiske transportmolekyler. Disse biokjemiske endringene påvirker kroppens homeostatiske mekanismer, og fremmer dermed fysisk og følelsesmessig velvære.

Som deprimert, har man ofte vanskeligheter med å tenke klart og man kan være ute av stand til å utføre daglige oppgaver og gjøremål. Dette kan gjøre det enda vanskeligere å jobbe med seg selv og endre på sin livssituasjon.

Forskning viser at langvarig stress kan føre til depresjon og senere forskning viser at deprimerte ikke klarer å stresse ned og dermed er man i en «ond sirkel». Akupunktur kan benyttes for å stresse ned i forsøk på å bryte denne onde sirkelen slik at det kan bli lettere å jobbe videre med de eventuelle problemstillingene man har i livet.

I behandling vil din akupunktør følge deg opp ukentlig, gi deg en veiledning og noen enkle råd med et mål om at du skal ha det bedre med deg selv og ditt liv. I mange tilfeller vil det også være lurt å følges opp av psykolog du kan få henvisning til av din fastlege.

Ønsker du å bestille time?