BEHANDLINGS - METODER

Foto: Rodeløkka Akupunktur - her får en håndverker behandling for sin senebetennelse i underarmen.
Foto: Rodeløkka Akupunktur - her får en håndverker behandling for sin senebetennelse i underarmen.

Elektroakupunktur

I visse typer smertetilstander og tilstander det kan være nødvendig med ekstra stimulering kan akupunktøren benytte strøm der små elektroder settes på nålene. Denne strømmen er på nivå med kroppens egen, slik at følelsen kun kjennes som kiling eller prikking og er ikke smertefull. Elektroakupunktur gir en god avspenning og en bedøvende effekt i muskulaturen.

Øreakupunktur

Øreakupunktur er en behandlingsform som bygger på en teori om at alle kroppens deler og funksjoner gjenspeiles i det ytre øret.

Øreakupunktur benyttes ofte i forbindelse ved smertetilstander, men brukes også i forbindelse med modningsakupunktur på gravide, uro og angst. Øreakupunktur benyttes som tilleggsbehandling til den klassiske akupunkturbehandlingen.

Kosthold og livsstil

Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) handler ikke bare om nåler, men også om kosthold og en balansert livsstil.

Klinikkens akupunktør Jeanette Johannessen, har fullført kurs som omhandlet ernæring i praksis sett fra Tradisjonell Kinesisk Medisinsk perspektiv (TKM). Sett ut ifra din diagnose, vil akupunktøren gi deg en tilbakemelding om hvilke matvarer som kan forverre eller forbedre tilstanden din. Kostholdet, og en mer balansert livsstil, tilpasses derfor ditt behov i forhold til det du plages med.

Akupunktur benyttes ofte i forbindelse med idrettskader og forebygging av idrettskader, men også ved annen type belastning av muskulaturen, feks i forbindelse med kontorarbeid o.l.
Akupunktur benyttes ofte i forbindelse med idrettskader og forebygging av idrettskader, men også ved annen type belastning av muskulaturen, feks i forbindelse med kontorarbeid o.l.

Triggerpunktbehandling

Et triggerpunkt er et hyperirritabelt punkt i muskelen, også kalt for muskelknute. Disse kan gi en smerteutstråling til en annen del av kroppen og hindrer optimal sirkulasjon til vevet. I mange tilfeller kan de være årsak til redusert bevegelighet, smerte og betennelsesfølelse (banking, murring, verking, stikking).

Triggerpunktsbehandling med nåler er det flere terapeuter som benytter seg av i sin behandling (fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater osv.). Behandlingen blir ofte kalt Dry needling, nålebehandling eller IMS (intra muskulær stimulering). Denne type nålebehandling vil alltid være en del av behandlingen du får hos oss ved muskel- og skjelett lidelser, i tillegg til klassisk akupunktur.

Noen triggerpunkter kan gi smerte i selve årsaksområdet, eller skape en strålesmerte, nummenhet og/eller prikking ut i andre områder enn der årsaken ligger. Mange av triggerpunktene ser ut til å ligge over akupunkturpunkter eller langs de såkalte meridianene på kroppen. Akupunktøren setter derfor nåler både lokalt i muskelen samtidig som hun bruker akupunkturpunkter distalt (lenger bort fra kroppen). Disse distale punktene ligger oftest på hendene eller på føttene. I de fleste forskningsstudier som omhandler behandling av smerte med akupunktur, utføres på denne måten.

Ved bruk av nåler behandler man direkte mot triggerpunktene uten at det irriterer senefester og ledd, men man kan også bruke massasje for å fjerne triggerpunktene, spesielt de overfladiske. På områder der det er risikabelt å sette nåler, velger akupunktøren massasje eller kopping (f. eks. mellom skulderbladene).

Det er en fordel å ha solid utdanning i akupunktur uansett hvilken profesjon den enkelte terapeut har når man behandler med nåler. Går du til en som er medlem av Akupunkturforeningen, kan du være sikker på at akupunktøren har en faglig tyngde med en solid utdanning som bygger på gode studier i akupunktur.

Foto: Rodeløkka Akupunktur - her får en turner fra Oslo Turn, kopping
Foto: Rodeløkka Akupunktur - her får en turner fra Oslo Turn, kopping

Kopping / cupping

Under OL i Rio 2016 ble det avslørt at USA sitt OL lag i svømming og turn brukte kopping mot stive og såre muskler. Du kan lese mer om dette her og her. 

Synes du det ser vondt ut? De fleste forteller det er en deilig behandlingsform og det er ikke alle som får tydelige merker av koppene som det er vist i artiklene om OL utøverne.

Kopping benyttes for å øke blodsirkulasjonen i hud, vev og muskler. Dette gjøres ved at det skapes et vakum i glasskopper man setter på forskjellige steder på kroppen. Terapiformen har vært brukt i Kina antagelig lenger enn akupunktur. 

Når akupunktøren ser det kan være til nytte i behandlingen, vil hun sette kopper i tillegg til nåler. 

Du kan også velge kopping uten akupunktur. Dette kan være et godt alternativ for deg som ikke ønsker nåler, men som ønsker behandling for stiv og vond muskulatur i nakke, skuldre eller andre litt store områder som rygg, sete, lår. Behandlingen varer i kun 20-30 behagelige minutter. Prisen kan du se her.

Moxa

Når det trengs ekstra varmetilførsel i punktene, kan akupunktøren velge å bruke moxa som er en tørket kinesisk urt. Denne settes på nålen og tilfører ekstra varme og stimulerer til ekstra blodsirkulasjon. Akupunktørene hos Rodeløkka Akupunktur benytter i stedet varmelamper.

Ansiktsakupunktur

Ansiktsakupunktur kan benyttes ved dermatologiske (hud) lidelser som akne, eksem, arr etc. Akupunktøren utfører ansiktsakupunktur kombinert med klassisk akupunktur. Les mer om dette her.