OVERGANGSALDER

Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen


Plager og symptomer i overgangsalder

Klimakteriet, eller overgangsalderen, er en av kvinnens naturlige livsfaser og begynner vanligvis i alderen 45-50 år (noen har tidlig overgangsalder, allerede i midten av 30-årene). Menopausen er definert som dagen for siste menstruasjon og slutten på perioden av livet hvor en kvinne er fruktbar.

Hva er typiske symptomer på plager i overgangsalderen?

I overgangsalderen synker østrogenproduksjonen og dette har vist seg i å gi symptomer og plager som svette, hetetokter, tørre slimhinner og hjertebank hos mange kvinner. Andre symptomer i overgangsalder er endret blødningsmønster, humørforandringer, tretthet, uopplagthet, irritasjon og aggresjon, nedsatt hukommelse og konsentrasjon, følelse av hevelse og stivhet i fingrene, nedsatt seksuell lyst og smerte ved samleie.

Symptomene opptrer svært individuelt. Omtrent en tredel av kvinnene har ingen plager, en tredel har lette plager, og en tredel er sterkt plaget. For mange er det så ille at det går utover livskvalitet og arbeidsevne.

Det har i de senere år blitt publisert en del alvorlige bivirkninger ved langtidsbruk av kunstige hormoner, og frykten for hjerneslag, hjertesykdom og brystkreft gjør at mange ønsker å redusere bruken.

Akupunktur og plager i overgangsalder

Akupunktur kan være et godt alternativ i forsøk på å redusere plagene i forbindelse med overgangsalder. Akupunktur kan benyttes som et supplement eller som et alternativ til hormonbehandling.

Ønsker du å bestille time?