PMS(premenstruelt syndrom)

Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen


Hva er PMS?

Mange kvinner har psykiske og fysiske plager i perioden etter eggløsning fram til menstruasjon. Plagene pleier å forsvinne i løpet av de første dagene i menstruasjonsperioden. Dette kalles PMS eller premenstruelt syndrom. Omtrent halvparten av alle kvinner i Norge har ett eller flere symptomer på PMS og noen er så plaget at det går utover dagliglivet. Mange merker plagene bare noen få dager før menstruasjon, mens andre kan være plaget så lenge som 2 uker før. Plagene forverres ofte i styrke i dagene før menstruasjonen forventes.

Hva er typiske symptomer på PMS?

De vanligste plagene er oppblåst mage, forstoppelse eller diarè (kan også variere), hovenhetsfølelse i kroppen, vektøkning, ømme bryster, hodepine, bekkensmerter, ryggsmerter, stort behov på søtsaker, søvnproblemer, klønete, konsentrasjonsvansker og humørsvingninger som irritabel, deprimert, trist og/eller lei.

Hva kan være årsaken?

Selv om ingen vet hvorfor PMS oppstår, kan det se ut som at det er en sammenheng med hvordan samspillet i hormonene i kvinnens menstruasjonssyklus fungerer. Noen mener også at PMS er mer kulturelt betinget i og med at det ser ut til at plagene forekommer hyppigst i de største byene. Det ser også ut til at PMS oppstår om kvinnen har et dårlig kosthold, vært utsatt for emosjonelle påkjenninger og stress. Noen kan også få PMS av visse typer p-piller.

Hva kan man gjøre selv?

Regelmessig kosthold som inneholder mye frukt og grønnsaker, trening og avspenningsteknikker som for eksempel yoga og meditasjon. Noen kan også trenge et kosttilskudd, spesielt de som har en krevende og stressende jobb eller tilværelse.

Akupunktur og PMS

PMS er en felles betegnelse på mange plager. Akupunktur kan hjelpe med å balansere hormoner og lindre plagene kvinnen har. PMS er ofte knyttet til emosjonelle påkjenninger og usunt stress. Mange opplever at de får en indre ro som igjen gjør det lettere å takle hverdagens utfordringer.


Ønsker du å bestille time?