SMERTEFULL MENSTRUASJON

Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen


Omtrent halvparten av alle kvinner plages med smertefull menstruasjon (dysmenorè). 10 % av disse kvinnene har så store smerter at de blir arbeidsuføre eller må holde seg hjemme fra skole eller jobb den første dagen av menstruasjonen. Plagene kan vedvare i mange år.

Hvor kjennes smertene?

Vanligvis oppstår smertene i noen timer før selve blødningen starter. Krampelignende smerter kjennes i nedre del av magen, lyskene, korsryggen og/eller innsiden av lårene. Ofte kan smertene komme i kombinasjon med uvelhet, kvalme, hodepine, diarè og/eller irritabilitet. Ubehaget og smerten kan vare fra timer til et par døgn.

Hva kan være årsaken?

Smertene forårsakes av kraftige sammentrekninger i livmorveggen og økt smertefølsomhet i nervefibre i livmor. Forskning viser at kvinnene med smertefull menstruasjon har høy konsentrasjon av prostaglandiner i menstruasjonsblodet og i endometriet (slimhinnen i livmorveggen). Prostaglandiner inngår en rolle i blodgjennomstrømning og sammentrekninger av muskulaturen blant annet i livmorveggen.

Akupunktur og smertefull menstruasjon

Da behandlingsmetodene ofte består av smertestillende medikamenter eller kunstig hormonell påvirkning og som har uønskede bivirkninger (f eks p-piller), kan akupunktur være et godt alternativ. Akupunktur benyttes i hovedsak for å redusere menstruasjonssmertene, men også plager relatert til menstruasjonen som f eks hodepine, kvalme og ryggsmerter. Behandling gis både før, under og etter menstruasjon. Dette gjelder også for de med eggløsningssmerter.

Ønsker du å bestille time?