MUSKEL- OG SKJELETTSMERTER
Skrevet av Akupunktør MAF, Jeanette Johannessen
Smerte signaliserer skade og sykdom. Dette er kroppens måte å fortelle oss at vi skal trekke oss fra årsaken til smerten, og deretter søke trygghet og restitusjon. Mange overser dette ved å bruke smertestillende medikamenter, og fortsetter med det som forårsaker smerten. Over tid kan dette føre til nedsatt kraft i muskler, redusert bevegelighet og gi en følelse av betennelse i området som er berørt. Smerte i muskler og ledd kan ofte kjennes som en verkende, bankende, murrende, brennende og/eller stikkende følelse.
En av tre nordmenn i dag plages med langvarige smerter i musklene eller skjelettet. I følge Folkehelserapporten 2014 er den vanligste årsaken smerter i muskel- og skjelettsystemet, men smerter i mage og tarm, samt hodepine, forekommer også hyppig. Forbruket av smertestillende medikamenter har også økt sterkt de siste årene. Mange av disse er vanedannede og gir en del bivirkninger. Se Folkehelserapporten 2014.
Både kvinner og menn rammes av muskel- og skjelettlidelser og i følge tall fra statistisk sentralbyrå (år 2014), er denne problemstillingen den hyppigste årsak til kontakt med sykehus.
Akupunktur og behandling av muskel-og skjelettlidelser
Akupunktur kan benyttes for å dempe akutte, eller kroniske smerter ved muskel-og skjelettlidelser.
Akupunktur anbefales også både i den Norske Legehåndboka, Nevrolegehåndboka og i De Nasjonale retningslinjer ved lidelser som kjevesmerter (TMD), ryggsmerter, nakkesmerter, hodepine, migrene, bekkenløsning og kvalme.
Det finnes mange forklaringer og hypoteser i forhold til hvordan akupunktur påvirker kroppen og det er fortsatt noe uvisst iforhold til alle mekanismer som påvirkes gjennom å stimulere akupunkturpunkter med nåler. Det vi vet er at akupunktur påvirker vårt nervesystem og øker blodgjennomstrømningen i muskulaturen slik at behandlingen vil virke smertelindrende. Dette kan bidra til at normal eller bedre funksjon i ledd og muskler oppnås.
Akupunktur benyttes også ofte i forbindelse med forebygging av skade i forhold til trening, fysisk tungt arbeid eller stillesittende arbeid (som kontorarbeid) der man gjentar samme bevegelser av finmotoriske muskelgrupper gjennom flere arbeidsdager.
Har du helseforsikring gjennom jobben? Tryg forsikringsselskap dekker dine utgifter på klassisk akupunktur i ett visst antall behandlinger, slik at du skal komme deg tilbake i jobb så snart som mulig igjen.
Klassisk akupunktur, medisinsk akupunktur, dry needling, nålebehandling - hva er forskjellen?
«Kjært barn har mange navn!» Det finnes i dag flere typer begrep som omfatter behandling med nåler. Ordet akupunktur kommer fra de latinske ordene acus, som betyr nål/spiss, og punktur, som betyr punktere/stikke, så egentlig er all behandling der man benytter seg av nåler; akupunktur.
Dry needling/triggerpunktbehandling eller nålebehandling er den behandlingsformen med nåler som oftest blir tilbudt hos din fysioterapeut, kiropraktor, naprapat, lege osv. (med noen unntak). Terapeuten har sin medisinske utdannelse for sin profesjon, ofte med et kort kurs i nålebehandling. Det samme gjelder for medisinsk akupunktur, men omhandler også behandling av flere typer lidelser enn bare i muskel- og skjelettsystemet.
I behandling med klassisk akupunktur jobber terapeuten basert både på den tradisjonelle kinesiske medisinske teori og moderne forskning, hvor egentlig alle former for nåling som er beskrevet i forrige avsnitt, benyttes. Behandlingsprinsippene er blant annet å fremme sirkulasjon i muskler og vev og dette gjøres blant annet ved å løsne opp i spenninger i området som er berørt. Akupunktøren stimulerer akupunkturpunkter distalt og lokalt, og fjerner eventuelle triggerpunkter eller spenninger i muskulaturen lokalt (se under behandlingsmetoder).
Metoden i de fleste forskningsstudier som er gjort på akupunktur i dag, er utført med klassisk akupunktur.
Akupunktøren gir også personlig behandling for å se om det er underliggende årsaker som kan forverre problemet som f eks dårlig søvn, lite energi, stress etc. og vil prøve å bidra med å rette opp i dette ved hjelp av akupunktur, livstilsråd og kosthold.
I Norge i dag finnes det flere akupunktører med offentlig godkjent bachelorgrad i akupunktur og utdannelsen omhandler akupunkturfag, både fra de klassiske kinesiske tekstene og moderne forskning, i tillegg til medisinske fag som sykdomslære, anatomi, fysiologi osv. Velger du en akupunktør, som også er medlem av Akupunkturforeningen, vil du være sikker på at du får behandling fra en akupunktør med god utdanning både i medisinske fag og akupunktur fag. Les mer om våre akupunktører sin bakgrunn og utdannelse her.