Kosmetisk akupunktur - hva er det egentlig?

12.01.2024

Kosmetisk akupunktur ble blant annet utviklet på bakgrunn av at flere akupunktører oppdaget at pasienter som ble behandlet for andre plager opplevde en positiv effekt på utseende. Når kroppens balanse ble gjenopprettet viste det seg også at pasientenes utseende så friskere og sunnere ut.

Arvelige forhold og livsstil

Arvelige forhold spiller selvsagt en stor rolle for vårt utseende og aldringstegn, men også hvilken livsstil vi har. En stressende livsstil viser seg å ha en negativ påvirkning på blant annet huden, og kan bidra til tidlig aldring, blant annet på grunn av innsnevring av kapillærer og tap av elastisitet i huden. Huden blir dermed slappere og får en mindre glød. Stresshormoner øker også produksjonen av talg, noe som kan resultere i plager som kviser og akne. Usunt kosthold har også negativ påvirkning på vår hud og helse generelt. 

Hudens 3 lag 

Rynker er, uansett om vi liker det eller ei, en del av hudens naturlige aldring. Etterhvert som vi blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt som før, og hudens ytterste lag blir tynnere, og mister etter hvert noen av sine elastiske egenskaper. Huden blir også dårligere til å holde på fuktighet. Mindre elastisitet i huden er hovedårsaken til rynker.

  1. Overhuden er det ytterste laget av huden og fornyes fullstendig i løpet av tre til fire uker. 
  2. Under overhuden (lærhuden) inneholder et nettverk som består blant annet av både elastin (som gjør huden elastisk), og kollagen (gir huden struktur og støtte), og bindevev og blodårer. Her utgjør mesteparten av hudens volum, gir den strekkbarhet eller tøyelighet, og styrke. 
  3. Underhuden er hudens nederste lag og består av fett, bindevev og blodkar. Bindevevet og blodkar spiller en viktig rolle for blant annet hudens ernæring. 

Naturlig alternativ til kosmetisk behandling

Kosmetisk akupunktur er et naturlig alternativ til skjønnhetsoperasjoner (rynker og linjer), innsprøyting med f.eks. Botox og sterke medisiner mot hudproblemer, og ved tidlig aldringstegn. Det er fritt for ubehagelige bivirkninger (selv om blåmerker kan forekomme), og man tilfører ikke kroppen unaturlige stoffer man ikke helt vet rekkevidden av.

Kosmetisk akupunktur passer for alle, men bør ikke benyttes dersom man er plaget med migrene, har blødningsrisiko eller er gravid.

Helt rynkefri blir man selvsagt ikke, for rynkene kommer selvsagt helt naturlig sammen med økt alder. Men hva om vi tar tilbake det vakre med å eldes naturlig? Og at målet er å se frisk og sunn ut, med glød?

Påvirker hudens reparasjonssystem

Kosmetisk akupunktur benyttes til å øke sirkulasjonen i huden, redusere rynker, linjer, kviser/akne og redusere arrdannelser i huden.
Kosmetisk akupunktur benyttes til å øke sirkulasjonen i huden, redusere rynker, linjer, kviser/akne og redusere arrdannelser i huden.

Blodårene i huden frakter bort avfallsstoffer og tilfører huden oksygen og næringsstoffer. Ved behandling med kosmetisk akupunktur, plasseres mange syltynne nåler i huden (gjennom alle 3 hudlag). Dette fremmer blodsirkulasjon, noe som kan gi en større glød i huden, og som kan påvirke produksjonen av de viktige bindevevsproteinene kollagen og elastin. 

Mange har ofte spenninger i kjeve og tyggemuskulatur som påvirker sirkulasjonen og mimikken i ansiktet generelt. Derfor vil jeg også prøve å løsne på eventuelle spenninger i muskulaturen, og bruker akupunkturpunkter som er kjent for å fremme sirkulasjon rundt øyne, bihuler, kjeve, tinning, munn osv. 

Helt nederst på siden her kan du også se resultatet av en såkalt "lifting teknikk" jeg benytter ved tunge øyelokk.

Helhetlig behandling = sant

Det er i dag mange klinikker som tilbyr kosmetisk akupunktur, men som kun behandler lokalt i huden. Denne behandlingen mener jeg er mangelfull. For å oppnå best mulig resultat, er det også viktig å fokusere på eventuelle andre utfordringer som kan være en del av årsaken til "problemet". 

For eksempel hvis vedkommende sover dårlig, jobber vi med dette samtidig. Å sove for lite har en negativ effekt på huden vår, som også forklarer begrepet "skjønnhetssøvn". 

Et annet eksempel er om vedkommende sliter med indre stress og uro, så jobber vi med dette samtidig.  Som vi vet har stress en negativ påvirkning på huden. Behandling med akupunktur er kjent for å gi en indre ro, og redusere spenninger og smerter i kroppen.

Ser du en rød tråd her? Altså stress, lite søvn, dårlig kosthold o.l. påvirker huden negativt og kan føre til tidlig aldring av huden. Ordtaket "skjønnhet kommer innenfra" passer godt inn her. Derfor får alle som oppsøker meg for kosmetisk akupunktur, også klassisk/medisinsk akupunktur i tillegg til den lokale behandlingen med nåler i huden.

Å utrette to ting på en gang

I mine nærmere 20 år som akupunktør ser jeg at den største utfordringen til folk i dag, ofte er stressrelatert, enten det er søvnproblemer, uro, angst, irritabel tarm, smerter, PMS, spenninger osv. Og i pollensesongen, er mange plaget av allergi med symptomer som rennende og irriterte øyne, tett rennende nese, kløe etc. Dette er ofte plager som folk oppsøker akupunktur for generelt, så når du går til behandling for kosmetisk akupunktur, kan du faktisk utrette to ting på en gang: Nemlig få behandling både for det kosmetiske, og for helsa di generelt. 

Typiske behandlingsområder med kosmetisk akupunktur er tunge øyelokk, fine linjer og rynker, poser under øynene, hevelser, kviser/akne, arr og eksem.


Før behandling
Før behandling

Tunge øyelokk?

Trenger du et oppløft av øynene og pannen, gjør jeg en såkalt lifting teknikk. På bildene her, kan du se resultatet av denne metoden. En time etter behandling
En time etter behandling

Bildene er tatt med en times mellomrom kun med èn behandling. Samme lys. Samme sted. 

Ser du forskjell?

Her kan du lese mer om kosmetisk akupunktur.Velkommen til #EnGladAkupunktør !

Ønsker du å bestille time?