Har du nyttårsforsett om å ta bedre vare på helsa di? Her kommer et par tips!

01.01.2022

De fleste har vel erfart at nyttårsforsetter ikke alltid er så lett å gjennomføre, selv om tankene og handlingene er gode. Vi tenker ofte at vi skal bli sunnere, sterkere, sprekere, gladere, osv, men glemmer å sette delmål som gjør det lettere å nå målene. Det er også ganske vanlig at vi har litt for mange mål, noe som resulterer i at man ofte gir opp etter kort tid. 

Så hva kan vi gjøre bedre da? 

La oss ta utgangspunkt i at du ønsker å ta bedre vare på helsa di, noe som er vårt fulle fokus her på klinikken. Definisjonen av helse er en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære, og ikke bare fravær av sykdom eller lidelser. Så da er jo spørsmålet; Hva kan vi gjøre for å opprettholde en god helse? 

Grunnleggende behov

Først må vi se på hvilke grunnleggende behov vi som mennesker har, for å klare å "holde koken". Sover du nok, og er søvnkvaliteten god? Hva med næring via et godt kosthold? Er du fysisk aktiv? Får du nok hvile? Og hvordan er stressnivået gjennom dagene, ukene og månedene? Klarer du å slappe av? 

Langvarig stress - et økende problem

For at vi skal holde oss i form, både psykisk og fysisk, må vi også gi oss tid til restitusjon. Jeg ser at det som går igjen og igjen hos de som oppsøker behandling, er plager knyttet til stress; enten det er søvnproblemer, uro/angst, rastløshet, smerter, spenninger og verking i muskulatur, hodepine, irritabel tarm osv. 

Folk lever i dag et stressende liv med mange krav til effektivitet og høyt tempo. Dette gjør noe med den generelle folkehelsa, og det er vi som enkeltpersoner som må hjelpe oss selv til å finne tid der vi ikke alltid er tilgjengelige, eller er "på". For ja, vi er "på" og faktisk aktive når vi sitter og ser på en skjerm, enten det er å lese nyheter, mail, sosiale medier eller underholdning på skjermen. Og har du lagt merke til at det er en "never ending story" i sosiale medier? Plutselig har det gått en time eller to uten at du har lagt merke til det? Jeg tror vi alle kan kjenne oss litt igjen i dette - det blir rett og slett litt for mye. Så hva om du setter av litt tid hver dag der du logger helt av? 

Tipsene om hva du kan gjøre for å forebygge langvarig stress, kan du lese i en artikkel jeg har skrevet her.

Tips

Mange ønsker å gjøre alt på en gang, men som jeg skrev tidligere her er at vi veldig ofte har litt for mange mål, og derfor blir det mye vanskeligere å gjennomføre alt i en travel hverdag. Mitt tips til deg er følgende; velg èn ting du ønsker å endre på og vent med det neste til du har oppnådd en god rutine på det første. 

Her kommer et eksempel: Du ønsker å stresse mindre, sove bedre, trene mer og spise sunnere. 

  1. Velg en av de som er det viktigste for deg først. La oss si at det viktigste for deg er å sove bedre. Da starter du med å jobbe med det. 
  2. Det neste spørsmålet blir: hva er det som får deg til å sove godt og bedre? Og hva er det som gjør det vanskeligere for deg å sove godt? Når du har funnet ut av dette, kan du begynne å jobbe målrettet med å utføre handlinger som hjelper deg med å bedre din søvnkvalitet og som bidrar til at du får nok søvn, helt uten medisiner.

Dette er et eksempel på hvordan jeg jobber i samarbeid med de som oppsøker meg for behandling. Vi jobber målrettet sammen. Med ukentlige behandlinger som ofte er nødvendig, blir det også god oppfølging som gjør det lettere å nå målet. Vi jobber som et team, jeg er på lag og heier med! 

Akupunktur benyttes i forbindelse med mange forskjellige problemstillinger. Trenger du litt hjelp, så hjelper jeg deg gjerne. La 2022 bli et godt år for helsa di! 

Velkommen til #EnGladAkupunktør !



Bestille time?